Galeri
Eğitimler
Aşağı Kaydırın
Ana Sayfa

Kayışsız Eğitim

İLERİ İTAAT EĞİTİMİ


“İleri İtaat Eğitimi Nedir?”

İleri itaat eğitimi “Kayışsız Eğitim” olarak da adlandırılabilir. Günlük yaşamınızda en çok ihtiyaç duyacağınız komutları içerir.

Aslında “İtaat Eğitimi” denince akla ilk gelen şey -doğal olarak- köpeğinizin aldığı her komutu her durumda yerine getirmesidir. Ancak, genel geçer uygulama bir köpeğin bu aşamaya gelmesi için ilk olarak Temel İtaat Eğitimini tamamlaması ve sonrasında ise 2. Aşama bir eğitime, yani İleri İleri İtaat Eğitimine başlaması yönündedir.

Pek çok eğitmen bu durumla ilgili size mantıklı gelebilecek çok sayıda sebep sunabilir. Ancak bu sebeplerin hiç biri “HAKLI SEBEP” değildir.

Özetle; önce temel itaat eğitimi, sonra İleri itaat eğitimi diye bir sıralamanın köpek sahiplerine dayatılması  genel uygulama olmakla birlikte: “YANLIŞ UYGULAMA”dır.

“Hangi Durumda Önerilir?”

Tabii olarak her durumda tavsiyemiz, köpeğinizin doğrudan doğruya bu eğitime başlamasıdır.

İşaretleme eğitimi ve “Yardımlı Koşullu Şartlandırma Sistemi” sayesinde köpeğiniz problem çözebilen ve aktif öğrenici bir köpek haline gelecek ve eğitim sonunda tasma ve eğitim kayışı ile kontrolünüz altında iken tüm komutları uyum ve istekle yerine getirmeyi öğrenmiş olacaktır.

Bize göre en doğrusu, eğitiminin her anında köpeğinizin yanında olmanızdır. Üstelik eğitime seyirci olarak değil; doğrudan “Köpeğinizin Eğitmeni” olarak katılmanızdır. Köpeğinizi (Eğitimin her adımında size yol gösterecek uzman eğitmenler eşliğinde) profesyonel seviyede eğitebilirsiniz.

“Temel  İtaat Eğitimi ile Arasındaki Fark Nedir?”

Temel  İtaat Eğitiminde köpeğiniz sadece  eğitim kayışı takılı iken komutlarınızı yerine getirir. İleri İtaat Eğitimi sonunda ise tüm komutlarınızı eğitim kayışı varken de,  yokken de aynı mutluluk ve güvenilirlikle yerine getirecektir.

“Kaç Komut Öğretilmelidir?”

Bu eğitimde kaç komut öğretilmesi gerektiği kişiden kişiye değişmekle birlikte, genel kabul 6 ila 10 komut öğretilmesidir.

Okulumuzda “İleri İtaat Eğitimi” denilince akla 17 komut ve 4 ila 6 işaretleme kelimesinin öğretilmesi gelmektedir. Bu kadar radikal bir fark neden var diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Evet; 17, 10’dan büyüktür ancak, 17 komutun öğretilmesi 6 ya da 10 komutun öğretilmesinden daha zor değil, daha kolaydır. Köprü ve Hızlandırıcı komutlar ile desteklenen eğitim, köpeğiniz için daha kolay ve daha eğlenceli olacaktır.

“Komutlar”

  1. “İzle”: İzle komutu alan köpeğiniz solunuzda ve diziniz hizasında yürür. Bu yürüme sırasında sizi çekiştirmesi söz konusu değildir. Köpeğiniz sizinle tam bir uyum içinde hareket ederek; siz hızlandığınızda hızlanır, koştuğunuzda koşar ve yavaşladığınızda yavaşlar. Siz durduğunuzda otomatik olarak solunuzda ve sizinle paralel şekilde oturur.
  2. “Otur”: Otur komutu alan köpeğiniz  nizami şekilde oturur.
  3. “Bekle” (Otur ve yat pozisyonlarında ): Köpeğiniz kal komutuyla sizden gelecek bir sonraki komutu beklemeye başlar. Yeni bir komut verilmeksizin minimum 5 dakika bekleyebilir. Bu süre istenirse ek çalışmalarla daha da uzatılabilir. Kal/ Bekle komutu alan köpeğiniz dikkat dağıtıcılardan (Başka köpekler, hayvanlar ya da insanlar.) etkilenmemeyi öğrenmiştir.
  4. “Yat”: Oturur durumdaki köpeğiniz “Yat” komutu ile nizami olarak yatar.
  5. “Otur” ( Yattan Otur’a geçiş): Yatar durumdaki köpeğiniz bu komutla tekrar nizami oturma pozisyonunu alır.
  6. “Yanıma”: Karşınızda oturan ya da yatan köpeğiniz “Yanıma” komutuyla solunuza gelerek nizami şekilde oturur.
  7. “Gel” : Uzağınızda bulunan ve  “Gel” komutu alan köpeğiniz hızlı ve mutlu şekilde gelerek karşınıza oturup, sizin bir sonraki komutunuzu bekler.
  8. “Hop”: Köpeğiniz bu komutla işaret ettiğiniz engelin üstünde atlar.

“Köprü Komutlar ve Hızlandırıcı Komutlar”

  1. “Ayakta”: Oturur ya da yatar durumdaki köpeğiniz bu komutla dört ayak üzerinde beklemeye başlar.
  2. “Karşıma”: Oturur ya da yatar durumdaki köpeğiniz bu komutla karşınıza geçerek oturur ve size bakarak bir sonraki komutunuzu bekler.
  3. “Geç” : Karşınızda oturan ya da yatan köpeğiniz “Geç” komutu aldığında sağınızdan geçip, arkanızdan sol yanınıza gelerek nizami şekilde oturur.
  4. “Sağıma” : Karşınızda oturan ya da yatan köpeğiniz “Yanıma” komutuyla sağınıza gelerek nizami şekilde oturur.
  5. “Çık” : Köpeğiniz bu komutla işaret ettiğiniz engelin üzerine çıkar.
  6. “İn” : Köpeğiniz bu komutla üzerinde bulunduğu yerden aşağı iner.
  7. “Dön” : Karşınızda ayakta pozisyonda bulunan köpeğiniz komutla kendi etrafında saat yönünde döner.
  8. “Tersine dön”: Karşınızda ayakta pozisyonda bulunan köpeğiniz komutla kendi etrafında saatin tersi yönünde döner.
  9. “Bak”: Komut alan köpeğiniz göz teması kurarak size bakmaya başlar.

 “İleri İtaat Eğitimine başlamak için en uygun zaman nedir?”

Köpekler “Evde Eğitim Modeli” ile  2 aylıkken bu eğitime başlayabilir. Ancak yatılı eğitimler için  “Aşılama Programı”nın tamamlanması gerekmektedir. Tavsiye edilen aşılama programı için Lütfen tıklayınız

Yatılı eğitimlerde ise aşılama programının tamamlanmasını takip eden hafta eğitime başlanması en yüksek başarıyı getirmektedir. Eğitime ne kadar erken başlanırsa , o kadar kolay sonuç alınacaktır.

Sıkça Karşılaştığımız Sorular:

“ Köpeğim 2 yaşında. Çok mu geç kaldım?”

Tabii ki hayır. Bir köpeğin eğitimde başarılı olmasının kaç aylık ya da kaç yaşında olduğuyla  ilgisi yoktur. 2 Aylıkken eğitim başlayabilir ya da 9 yaşındayken. Tabii ki köpeğin yaşı, eğitimde izlenecek yolun ve yöntemlerin belirlenmesi konusunda çok önemlidir. Ancak yaş, eğitim başarısını değiştirmez. Doğru şekillendirilmiş bir eğitim başarıyı getiren unsurların başında gelir.

“Hangi Köpekler İleri İtaat Eğitimine alınmaz?”

Herhangi  bir fiziksel, sosyal veya mental engeli olduğu tespit edilen köpekler ancak başarılı bir tedavi ve rehabilitasyon sonrası  bu eğitime girebilirler.

“ Eğitim Ne Kadar Sürecek?”

İleri İtaat Eğitiminin süresi uygulanacak yöntemle belirlenir.

  1. BİRLİKTE EĞİTİM
    1.a) Evde Eğitim:
    Ankarada yaşayan öğrencilerimizle gerçekleştirilen eğitim 12-14 hafta arası sürmektedir. Bu eğitim modelinde köpeğiniz okulumuzda yatılı kalmaz, sizinle birlikte eğitilir. Biz “Köpeğinizin Eğitmeni” olma yolunuzda size “Kılavuzluk” yapmak üzere haftada 1 ya da 2 defa sizi evinizde ziyaret ederiz.
    1.b) Okulda Eğitim:
    Bu eğitim de yine  12-14 hafta arası sürmektedir. Bu modelde de köpeğiniz okulumuzda yatılı kalmaz, sizinle birlikte eğitilir. Bu durumda ise sizin haftada 1 ya da 2 defa Köpeğinizle birlikte okulumuza gelmeniz beklenir. Daha çok sayıda Okul ziyaretinizin önünde hiç bir engel yoktur.
    Evde ve Okulda Birlikte Eğitim modellerinin her ikisinde de; bizimle birlikte yaptığınız egzersizlerin  günlük tekrarlarını yaparak bizimle paylaşmanız çok önemlidir. Online olarak yapacağınız paylaşımlar sayesinde fiziken aynı ortamda bulunulmasa dahi her gün birlikte çalışma zemini sağlanmış olacaktır.
  2. YATILI EĞİTİM

İl dışından gelen öğrencilerimiz ve Ankara’da yaşasalar bile çok yoğun programları dolayısıyla eğitime katılma şansı olmayan öğrencilerimizin köpekleri yatılı eğitim programına tabi olurlar. Uzman eğitmenlerimizce gerçekleştirilen eğitimin süresi ise 10 haftadır. Sahiple birlikte yapılacak adaptasyon  süreci sonunda tam uyum sağlanacaktır.
Adaptasyon süreci ile ilgili detaylı bilgi için lütfen arayınız: 03124430220 veya bize yazınız.

Sonuç olarak, köpeğiniz sadece evinizde ve yalnızken değil; sokakta, başka insanların ve köpeklerin yanındayken yani pek çok dikkat dağıtıcı ve çeldiricinin arasında bile tüm komutlarınızı mutlulukla ve mükemmelen yerine getirecektir.


UYARILAR!


  1. Yatılı İleri İtaat Eğitimi sonrasında “ortam genelleştirme ve adaptasyon aşaması”nda köpek sahiplerinin düzenli çalışmaları çok önemlidir. Bu çalışmaların yapılmaması halinde köpeğin komutlara itaat etmemeye başlaması kaçınılmazdır. Yapılan çalışmaların videolarının günlük bazda Star Köpek Eğitim Okulu ile paylaşılması da yine çok önemlidir. Çalışmalar sırasında sahip tarafından yapılacak küçük hatalar zaman içinde itaat komutlarının köpek tarafından farklı ve istenmeyen şekillerde yapılmasına ya da itaatsizliğe neden olur.
  2. İtaat eğitimleri komutların öğretilmesi hedeflidir. İstenmeyen davranışların çözümünde katkı sağlarlar ancak tek başına “odasına çişini yapıyor, eşyaları parçalıyor” gibi şikayetlerin çözümü değildir. Bu tür şikayetlere konu istenmeyen davranışların çözümü “Öğrenme Teorisi / Puppy Training “ (Uyum Eğitimi) dersimizde anlatılan sistemin köpek sahiplerince dikkat ve sabırla uygulanması ile mümkündür.
  3. İleri İtaat Eğitimi almış olsalar dahi köpeklerinizin araç, insan ve sokak hayvanı trafiği olan yerlerde tamamen serbest bırakılması tavsiye edilmez. Köpeğiniz tamamen serbest iken onun üzerinde tam hakimiyet sağlama becerisini kazanmak zaman alan bir süreçtir. Bu süreçte başarılı olmak ancak ve ancak “ortam genelleştirme ve adaptasyon aşaması”nda düzenli çalışmalar yapmak ve Star Köpek Eğitim Okulu Eğitmenlerince verilen eğitim direktiflerini tam uygulamakla mümkün olacaktır.
  4. Yukarıdaki hususlara uyulmaması halinde Star Köpek Eğitim Okulu sorumluluk kabul etmez.
UZ01.
© 2024 Star Köpek Eğitim – All rights reserved. | Web sitesinin sahibi “STAR KÖPEK EĞİTİM OKULU SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.” olup, site üzerindeki her tür organizasyon, kullanım ve tasarruf hak ve yetkisi STAR KÖPEK EĞİTİM OKULU’na aittir. STAR KÖPEK EĞİTİM OKULU içeriğinde bulunan tüm yazı, makale, fotoğraf, resim, döküman, ses, işaret ve benzeri fikir ürünleri telif hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca korunmaktadır. Bu ürünlerin hiçbiri STAR KÖPEK EĞİTİM OKULU’nun yazılı izni olmadan kullanılamaz. Bu ürünlerin herhangi bir amaçla kopya edilmeleri, tekrar üretilmeleri, değiştirilmeleri, habersiz ve izinsiz kullanılmaları ve dağıtımları kanuni olarak yasaklanmıştır. | Kripto Medya